IT oprema

Oprema informacijske tehnologije je sva oprema čija je primarna funkcija unos, spremanje, prikaz, traženje, prenošenje, obrada, komutacija ili nadzor podataka i telekomunikacijskih poruka ili kombinacija tih funkcija, a može biti opremljena s jednim ili više terminala koji se obično rabe za prijenos informacija.

IT oprema

Podkategorije

 • Komponente

  Računalo možemo konfiguracijski podijeliti na 8 komponenti, a to su:

  • matična ploča
  • procesor
  • radna memorija
  • grafička kartica
  • uređaji za pohranu podataka – diskovi, napajanje, optički uređaji
  • kućište te
  • periferija
 • Periferija

  Računalna periferija je skup uređaja koji zajedno s računalom čine računalni sustav, a nisu ugrađeni u samo računalo već su mu izravno priključeni kabelom ili bežičnom (radijskom ili infracrvenom) vezom.

  Rad tih uređaja djelomično se oslanja na računalo, a iznimno mogu djelovati i potpuno samostalno. U pravilu se nalaze u vlastitom kućištu, mogu imati vlastito napajanje, ili električnu energiju dobivaju kroz kabel koji služi za povezivanje s računalom (to je obično slučaj kod manjih jedinica koje se priključuju na univerzalnu serijsku sabirnicu USB).

 • Mreža

  Računalna mreža je skupina dva ili više međusobno povezanih računala koji dijele neke resurse (podatke, sklopovlje, programe...). Računala se smatraju povezanima ako mogu razmjenjivati informacije. Računalna mreža u širem smislu sadrži i ostale čvorove kao što su prospojnik ili usmjernik. Čvorovi računalne mreže u međusobnoj komunikaciji koriste komunikacijske protokole.

  Mreža znači komunikacijska infrastruktura koju čine topologija poveznica, arhitektura, komponente, organizacijska načela, komunikacijski postupci i komunikacijski formati (protokoli)

 • Monitori

  Računalni monitor je uređaj koji služi za prikaz slike stvorene računalom.Glavni dio monitora je zaslon ("ekran"), pa se u svakodnevnom govoru ti nazivi često koriste i za cijeli uređaj.

  Slova, te pokretne i nepokretne slike koje se prikazuje obično se tvore u grafičkoj kartici, dijelu računala kojemu je funkcija stvaranje i obnavljanje slike.

  Video kablovi osnovni su medij povezivanja vašeg monitora s računalom. Pri odabiru kabela za monitor važno je uzeti u obzir vrstu sučelja (output) na vašem računalu kao i vrstu sučelja na vašem monitoru (input). HDMI i DisplayPort kablovi najpopularnije su opcije za novije monitore, dok se VGA i DVI izvedbe najčešće koriste na starijim uređajima. DisplayPort sučelje može podržati veće razlučivosti i stope osvježavanja od HDMI-ja te može prenositi video, audio i podatke preko jednog kabela, a također omogućuje lančano povezivanje više monitora. HDMI kablovi kompatibilni su s većinom uređaja kao što su laptopi, igraće konzole i satelitski prijemnici.

 • Pisači i oprema

  Pisači su važan dio svakodnevnog poslovanja i kućanstva jer omogućuju pretvaranje digitalnih dokumenata u fizički oblik.

  Da bi pisač mogao pretvarati digitalne dokumente u fizički oblik potrebni su mu originalni i zamjenski toneri.

Aktivni filteri